Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Şubat 17, 2023

Kulak burun boğaz bölümü; burun, boğaz, kulak ve baş kısmında bulunan yapılarda ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen tıp bölümlerinden bir tanesidir. Kulak burun boğaz bölümü birçok yapıyı kapsaması sebebiyle oldukça geniş hastalık içeriklerini kapsayabilmektedir. Kulak vücudun duyma fonksiyonunun gerçekleştiği bölgedir. Dış kulak, orta kulak ve iç kulakta bulunan yapılarda ortaya çıkan sorunların tamamı KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir. Kulakların yapılarında meydana rahatsızlıklarda kulakta enfeksiyon, duyma bozuklukları, denge kayıpları, yüz sinirlerinde ve kafa siniri bozukluklarına yol açabilmektedir.

KBB bölümünün kapsadığı diğer organlardan bir tanesi burundur. Burunda burun boşluğu, paranasal sinüsler, alerji, koku alma, solunum bozuklukları, burunun dış kısmında meydana gelen şekilsel bozuklukların tamamı ile ilgilenmektedir. Burunda oluşan rahatsızlıkların tamamı nefes almada güçlük, uyku bozuklukları gibi durumlara sebebiyet verecektir. Bu bölüm burunla ilgili ortaya çıkan her sorun ile yakından ilgilenerek tedavi sürecini hazırlayabilmektedir. Boğaz bölümünde yer alan üst solunum yolları ve sindirim kanalı KBB’nin uzmanlık alanına girmektedir. Bu nedenle boğaz kısmında ortaya çıkan ses, solunum ve sindirim bozukluklarının tamamı için bu bölüme başvurulabilmektedir.

Kulak Burun Boğaz bölümünde tıp alanında 6 yıl özel eğitim gören ve uzmanlığını KBB üzerine yapan başarılı hekimlerimiz hizmet vermektedir. Kulak burun boğaz bölümünün tedavide yeterli olamayacağı durumlarda hekimlerimiz daha detaylı bir bölüme ve doktora konsültasyon yaparak hastaların gerekli tedavi ve hizmeti alabilmesini sağlayacaklardır. Bunun yanı sıra Özkaya Tıp Merkezi KBB hastalıkları bölümümüzde ilaçlı tedavi, cerrahi tedavi ve hastalıkların tamamına dair gerekli testlerin tamamı başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

Kulak Burun Boğaz Bölümü Hangi Hastalıklara Bakmaktadır?

Kulak burun boğaz bölümü 3 farklı organı ayrı ayrı incelemesi sebebiyle baktığı hastalıklar sayıca oldukça fazladır. KBB uzmanlarımız bu üç organ içerisinde yer alan tüm yapıların, hastalıklarının tedavisini yapabilecek bilgi ve tecrübe donanımına sahip doktorlardır. Kulak burun boğaz bölümünün sıklıkla incelediği hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

Septum Deviasyonu

Burunda oluşan eğriliklere septumdeviasyonu adı verilmektedir. Burnun septum bölümü normal olması gerekirken bu hastalıkta eğri bir hale gelmiştir. Septum bölümünde şekil bozuklukların bulunması burunda tıkanıkların ortaya çıkışına dolayısıyla nefes alışverişinde ciddi sorunların ortaya çıkışına sebep olabilmektedir.

Burun Eti Büyümesi

Burun eti normal şartlarda alınan havanın ısıtılarak diğer organlara ulaşımını sağlayan önemli bir yapıdır. Burunda 3 tane bulunan burun etlerinden birisi alerji, ödem, kanlanma ve hücre artışına bağlı olarak büyüme gösterebilmektedir. Burun etinin büyümesi genellikle nefes alamama ya da horlama gibi rahatsızlıkların ortaya çıkışına neden olabilmektedir.

Sinüzit

Sinüzit Kulak Burun Boğaz bölümüne sıklıkla başvurulan hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalık çeşidinde burun boşluğunun hava dolu cepler adı verilen sinüslerin enfekte olması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Sinüzit tedavisi oldukça zor olan ve özellikle kış aylarında kendini yoğun olarak gösteren bir hastalık çeşididir. Sinüzit genellikle soğuk algınlığı ve alerji sonrası ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Alerjik Rinit

Alerjik rinit kişilerin vücudunun alerjen bir madde ile teması sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Bu alerjenler genellikle polen, hayvan tüyleri ya da tozlardır. Vücut bu alerjenler ile karşılaşıldığında aşırı tepki vererek hapşırma, göz yağı dökme, kızarma, gibi belirtiler verebilmektedir.

Orta Kulak İltihabı

Kulak zarı ve kemikçiğin bulunduğu yapı olan orta kulakta iltihabın oluşması ile birlikte hastalık ortaya çıkmaktadır. Orta kulak iltihabı büyük ölçüde duyu kaybı ve ağrı varlığına neden olacağı için tedavisinin yapılması oldukça önemlidir.

Otosklerozz

Bu hastalıkta üzengi kemiği ve çevresinde kireçlenme meydana gelmektedir. Bu durum sesin iç kulağa iletilmesini engelleyerek duyma kaybının oluşmasına neden olabilmektedir.

Vertigo

Kulakta oluşan herhangi bir sorun sebebiyle ortaya çıkan vertigo kişilerde denge bozukluklarına yol açarak baş dönmelerinin ortaya çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Sürekli olarak oluşması hastanın baş dönmesine bağlı olarak bayılmasına ve zarar görmesine neden olabilmektedir.

Tonsilit

Bademcik burun ve boğaz kısmının büyük bir kısmını kaplayan bir yapıdır. Bu lenf dokusunda iltihaplanmaların oluşmasına tonsilit adı verilmektedir. Tonsilit genellikle kış dönemlerinde üşütmeye bağlı virüslerin bu bölgede çoğalması ile ortaya çıkmaktadır.

Faranjit

Kulak Burun Boğaz bölümünde Farenjit genellikle boğazın çok yorulması ve çok toz yutulmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. En büyük nedenlerinden biri çok konuşmaktır. Boğaz bölgesinde çoğalan virüsler hastada farklı belirtilerinin ortaya çıkması ile fark edilebilmektedir.

Kulak Burun Boğaz Bölümü Hastalıklarında Ortaya Çıkan Belirtiler Nelerdir

Kulak burun boğaz bölümü oldukça geniş hastalık çeşitlerini kapsayan bir bölümdür. Her hastalığın kendisine özgü olarak verdiği belirtiler olabileceği gibi, kulak, burun ya da boğazda gelişen hastalık tiplerinde genel belirtilerde ortaya çıkabilmektedir. Kulak hastalıklarında ortaya çıkan belirtiler şunlardır;

  • Kulak çınlamaları,
  • Kulaktan sarı ya da yeşil renkte sıvı gelmesi,
  • Kulakta yoğun ağrı ve hassasiyet,
  • Kulakta hastalığa bağlı duyu kaybının ortaya çıkması,
  • Kulak hastalıklarına bağlı yoğun ateş,
  • Kulak içerisinde yoğun kaşıntı ve tahriş,
  • Kızarıklık,
  • Tıkanıklıklar,
  • Denge sorunlarının ortaya çıkışı,
  • Baş dönmesi ve bayılmalar,
  • Kulakta yoğun kir en büyük belirtiler arasında yer almaktadır.

Kulak burun boğaz bölümüne başvuranların büyük bir bölümü burun hastalıkları sebebi ile başvurmaktadır. Özellikle kış ayarlarında solunum sıkıntılarının meydana gelmesi burunda alerjik rinit, sinüzit gibi hastalıkların ortaya çıkışına neden olabilmektedir. Burun hastalıklarında spesifik belirtiler nadiren ortaya çıkacağı gibi genellikle tipik bulgular ortaya çıkacaktır. Hastalıklarda meydana gelen belirtiler ise;

  • Burunda tıkanıklık,
  • Nefes almada güçlük,
  • Burunda yoğun mukus,
  • Ağızda koku,
  • Yoğun ateş,
  • Yüzde basınç hissi,
  • Öksürük,
  • Ağızdan nefes almaya bağlı ağız kuruluğu,
  • Yorgunluk, bitkinlik,
  • Horlama gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Boğaz hastalıkları da genellikle kış ağlarında sıcak soğuk beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların başında gelmektedir. Boğaz hastalıklarının hemen hemen hepsinde aynı tip belirti ve bulgular ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla görülen belirtiler ise;

  • Boğazda ağrı ve hassasiyet,
  • Baş dönmeleri,
  • Burunda tıkanıklık,
  • Nefes alamama,
  • Yutmada ciddi zorluk,
  • Ses kısıklığı,
  • Kulak ağrısı,
  • Geniz akıntısı,
  • Boğazda lenf bezlerinde şişlik,
  • Bademlerde şişlik ve kızarıklık,
  • Ateş, üşüme ve titreme,
  • Yoğun eklem ağrıları,
  • Halsizlik ve kırgınlık gibi belirtilerdir.

Kulak burun boğaz bölümünde herhangi bir organa bağlı olarak bu belirtiler geliştiğinde kısa süre içerisinde muayenenin yapılması gerekecektir. Hastalıkların tedavisinin yapılmadığı durumlarda, bu hastalığın seyri giderek kötüleşebilmekte ve hastaların daha ciddi sağlık sorunları oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra KBB hastalıklarının tamamı kişilerin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bölümümüzde yer alan KBB uzmanlarımız tüm hastalıklar ile ilgili tedavi planı oluşturarak hastaların şikayetlerinin azaltılması ve hastaların yaşam kalitesinin geri kazandırılmasını sağlayabilmektedir.

Kulak Burun Boğaz Bölümünde Muayene Nasıl Gerçekleşmektedir?

Kulak burun boğaz bölümünde uzman doktorlarımız ilk olarak hasta şikayetlerini dinleyecektir. Bunun yanı sıra hastalardan anamnezi öyküsü alarak hasta hakkında detaylı bilgiler edinmeye çalışacaktır. Anamnezi öyküsünde hastaya yaşı, kronik hastalıkları, sürekli kullandığı ilaçlar, ailesinde bulunan genetik hastalıklar, hastanın şu anki şikayetleri gibi bilgiler sorulmaktadır. Hastaya mevcut olan şikayetleri sorulduktan sonra doktor tarafından fiziksel muayene gerçekleştirilecektir.
Bu muayene hastada ne olursa olsun, doktor hastanın iki kulağını, burnunu ve boğaz bölgesini detaylı bir şekilde inceleyecektir. Çünkü bu üç organın herhangi bir tanesinde ortaya çıkan hastalıklar birbirine yansıyarak ortak belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kulakların detaylı bir şekilde incelenebilmesi için otoskop kullanılmaktadır. Otoskop ışıklı bir cihaz olup kulağın iç yapısının doktorlar tarafından detaylı incelenebilmesine imkan sağlayan bir alettir. Kulakta oluşan enfeksiyon, kızarıklık, tahriş ya da yoğun kir otoskop ile rahatlıkla incelenebilmektedir.

Bu nedenle Kulak Burun Boğaz uzmanlarımızın otoskop ile yapmış olduğu muayene mevcut kulak hastalıklarınızın ön tanısının büyük ölçüde konulabilmesini sağlayacaktır. Boğazın detaylı bir şekilde incelenebilmesi için ise abeslang kullanılmaktadır. Çubuk yapısında olan abeslanglar, boğazın özellikle bademcik kısmının doktor tarafından rahatlıkla görülebilmesini sağlayan bir araçtır. Bu muayene yöntemi ile özellikle boğazda meydana gelen enfeksiyon, şişlik, tahriş gibi durumların daha rahat görülmesine neden olacağı için hastalıkların ön teşhisini kolaylaştıracaktır.

Kulak burun boğaz bölümünde bazı durumlarda tedavi planının oluşturulabilmesi için daha detaylı tanı testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle doktorlarımız ön teşhisinin kesinleştirilebilmesi için hastalardan bazı tanı testlerinin yapılmasını isteyecektir. Özkaya Tıp Merkezimizde Kulak Burun Boğaz bölümünün ön tanı testlerinin yapılabilmesi için pek çok tanı testleri ve son teknolojik cihazlar yer almaktadır.

Kulak Burun Boğazı Bölümünde Kullanılan Tanı Testleri Nelerdir?

Kulak burun boğaz bölümünde doktorlarımızın tam tanı koyamadığı ya da koymuş olduğu ön teşhisin kesinleştirilmesini istediği durumlarda farklı tanı testleri kullanılabilmektedir. Bu tanı testlerinin sonuçlarına göre hastaların hastalığı kesin olarak belirlenerek yapılacak tedavi türü belirlenecektir. KBB bölümünde geniş tanı testleri içeriğinin bulunduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Timpanometr

Timpanometri kulak hastalıklarının belirlenmesinde sıklıkla kullanılan tanı testlerinden bir tanesidir. Kulak hastalıklarında kulak içi basıncı çok artmaktadır. Timpanometri kulak içi basıncının ölçümlenmesini sağlayan önemli tanı testidir. Bu işlemden önce otoskop ile kulak içerisinde yabancı bir maddenin var olup olmadığı araştırılır. Daha sonrasında kulağa küçük bir el tipi cihaz yerleştirilecektir. Bu cihazın etrafında kulak tıkacı bulunduğu için kulağı hareketsiz bir şekilde bırakır. Bu işlemde kulağın içerisine oldukça yoğun ve yüksek miktarda bir ses verilmektedir. Verilen ses ile kulaktaki basınç değişiklikleri kaydedilecektir.

İşitme Testi

İşitme testi kulakta duyu kayıplarının belirlendiği bir testtir. Bu testte hastaya büyük bir kulaklık takılacaktır. Takılan bu kulaklıklara daha küçük sesler gönderilerek hastanın her ses duyduğunda verilen cihaza basması istenecektir. Kulaktaki duyu kaybının düşük, orta ya da yüksek derecede olduğunu belirten bu işlem ortalama 20 dakika sürmektedir.

Bronkoskopi

Bronkoskopi tanı yöntemi boğaz ve solunum yollarının detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan bir tanı testidir. Bu işlem genellikle boğaz ve akciğer hastalıklarının tanısının konulabilmesi için yapılmaktadır. Tüp şeklinde olan bu alet burun kısmından girilerek ilgili yere kadar uzatılan ve iç organların görüntülenebilmesini sağlayan bir alettir. Bu işlem yabancı maddelerin çıkarılması açısından da oldukça başarılıdır.

Burun Kültürü

Burun kültürü Kulak Burun Boğaz bölümünde birçok hastalığın kesin tanısının konulabilmesini sağlayan bir testtir. Burun kültürü kulak çubuğuna benzeyen bir malzeme yöntemine burundan sürüntü alınarak yapılan bir işlemdir. Alınan sürüntü steril ortamlarda özel agarlara ekilerek yaklaşık 24 saat kadar bekletilecektir. Hastalarda herhangi bir hastalık bulunması durumunda ekilen agarda bakteriler üremiş olacaktır.

Boğaz Kültürü

Boğaz kültürü de Kulak Burun Boğaz hastalıklarının tanısının konulabilmesi için ilk olarak başvurulan tanı yöntemlerinden bir tanesidir. Bu tanı yönteminde kulak çubuğuna kullanılan steril bir çubuk kullanılacaktır. Bu çubuk kullanılarak hastaların dilini çıkarıp boğazını olabildiğince göstermesi istenir. Daha sonra boğazın görünen kısmından bu çubuk yardımı ile sürüntü alınabilmektedir. Alınan sürüntü steril bir ortamda agarlara ekilerek bir süre bekletilir. Akarlarda üreme olmuşsa üreyen bakteri varlığına göre hastalığın kesin tanısı konulabilecektir.

VNG

Bu test ağırlıklı olarak ileri derecede görülen vertigo hastalığının tanısında kullanılmaktadır. Bu testte kişinin göz hareketleri detaylı bir şekilde incelenmektedir. Vertigonun önemli belirtilerinden bir tanesi istemsiz göz hareketleridir. Bu göz hareketleri kaydedildikten sonra incelenir. Yapılan bu işlem hastalığın kulağa bağlı ya da merkezi sinir sistemine bağlı olarak çıkıp çıkmadığını belirleyecektir. Çıkan sonuç büyük ölçüde vertigo tanısının kesinleştirilmesine neden olacaktır.

Kulak Burun Boğaz Yönteminde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak Burun Boğaz yönteminde tedavi ilaçlı ya da cerrahi şeklinde iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Tedavide hastalığın seyrinin daha kötüleşmesi engellenirken, semptomların verdiği rahatsızlık minimum seviyeye düşürülmeye çalışılacaktır. Bu KBB uzmanlarımız tarafından uygulanacak tedavi yöntemleri semptomlara göre farklılık göstermektedir. Bu bölümde ilaçlı tedavide sıklıkla başvurulan ilaç antibiyotiklerdir. Antibiyotikler bakterilerin ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonların giderilmesinde ilk olarak kullanılan ilaç çeşitleridir. Bu nedenle Kulak Burun Boğaz hastalıklarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra burun hastalıkları ve boğaz hastalıklarında spreyler uygulanarak ağrı, hassasiyet, şişlik ya da akıntı gibi belirtilerin büyük ölçüde azaltılması sağlanacaktır. Kulak için sıklıkla tercih edilen ilaç tedavisi kulak damlalarıdır. Kulak damlaları kulak kirinin azaltılması, kulak enfeksiyonlarının giderilmesi ve kulak içi basıncının dengelenmesi için kullanılan bir ilaç çeşididir. Kulakta duyu kaybının ortaya çıkmasına neden olan yabancı cisimler ya da kulak kiri varlığında ise kulak yıkama tedavisi uygulanabilmektedir. Bölümde ilaç tedavisinden olumlu yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Cerrahi yöntemler hastalıkların neden olduğu semptomların sonlandırılmasında oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir. Kulak Burun Boğaz bölümünde sıklıkla uygulanan cerrahi tedaviler ise şunlardır;

Timpanoplasti

Bu cerrahi yöntem kulak zarının yırtılması sonrasında tamirinin yapılması için yapılabilmektedir. Kulak zarı genellikle bir travma sonucu ya da enfeksiyon sebebi ile yırtılmış olabilmektedir. Bu nedenle bu cerrahi yöntemde ilk olarak enfeksiyon temizlenerek kulak zarının dikim işlemi gerçekleştirilmektedir.

Septoplasti

Septoplasti, burunda meydana gelen şekil bozukluklarının düzeltilmesi için yapılan cerrahi bir yöntemidir. Bu hastalığın tedavisinin yapılmadığı durumlarda kişilerde horlama, uyku apnesi ve nefes almada güçlük ortaya çıkabilmektedir. Septoplasti yönteminde burundan girilerek küçük bir kesi açılır ve buradaki şekil bozuklukları giderilmeye çalışılacaktır. Kulak Burun Boğaz bölümünde sıklıkla yapılan bu cerrahi işlemde büyük ölçüde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Tonsillektomi

Bu cerrahi işlemde bademcikler tamamen çıkarılmaktadır. Bu cerrahi işleminin yapılmasının esas nedeni bademciklerin sürekli olarak şişmesidir. Hastada sürekli olarak bademciklerin şişmesi, antibiyotik kullanımını artıracak nedenlerden bir tanesidir. Hastada sık tekrarlayan ateş, yutkunma ve şişliklerin varlığı kişilerin yaşam kalitesinin önemli ölçüde azaltacağı için bu durumda tonsillektomi düşünülecektir. Yapılan bu işlemde cihaz yardımı ile bademciklere ulaşılarak bölgeden bademcikler çıkarılacaktır.

Larenjektom

Kulak Burun Boğaz bölümü doktorlarımız tarafından gerekli durumlarda uygulanabilen bu işlemde larinks kısmı ya da tamamen çıkarılmaktadır. Larinks boğazın üst kısmında yer alan bir yapıdır. Bu bölgede bazı nedenlerden dolayı kontrolsüz hücre bölünmeleri ortaya çıkabilmektedir. Gırtlak kanseri tanısının konulduğu kişilerde tümörün bulunduğu bölgenin cerrahi işlemlerle çıkarılması gerekecektir. Tümörün riskli bir bölgede olması durumunda larinksin tamamı çıkarılarak kanserin kontrolsüz çoğalması ve yayılması önlenebilmektedir.

Kulak Burun Boğaz Bölüm Doktorları

Op. Dr. Ethem Erdal Samim

Op. Dr. Ethem Erdal Samim

Kulak Burun Boğaz
Prof. Dr. İlknur Haberal Can

Prof. Dr. İlknur Haberal Can

Kulak Burun Boğaz
Op. Dr. Süleyman Sırrı Yavuz

Op. Dr. Süleyman Sırrı Yavuz

Kulak Burun Boğaz
Op. Dr. Semih Özdemir

Op. Dr. Semih Özdemir

Kulak Burun Boğaz

Kulak Burun Boğaz Sağlık Köşesi

Bu kategoride hiç yorum bulunamadı.