Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Şubat 17, 2023

Dermatoloji bölümü, deri ile alakalı geniş bir alanda hizmet veren bir tıp dalıdır. Sivilce, saç problemleri, deri sorunları gibi geniş bir kategoriye ayırmak mümkündür.

Özkaya Tıp Merkezi‘nde deri ve zührevi hastalıklara ve deri rahatsızlıklarına tedavi arayabilirsiniz. Bu bölüm, çeşitli deri rahatsızlıkları, tırnakta meydana gelen rahatsızlıklar, egzama gibi sorunları inceler. Teşhis ve yöntemlerini aşamalarıyla belirler ve tedavi tekniği oluşturur.

Genel Bilgi

Çoğu kişi cildiyle alakalı sorun yaşayabilmektedir. Bu durum için cildiyeye yani dermatolojiye gitmek tercih edilmektedir. Fakat dermatoloji bölümü yalnızca ciltle ilgilenen bir bölüm değildir. Aynı zamanda birçok deri hastalığının da tedavisi için yakından ilgilenir.

Dermatoloji bölümü, vücutta farklı alanlar olan deri, saç, tırnak vb. hastalıklar ile zührevi hastalıklar (cinsel yolla bulaşan) tanı ve tedavisiyle ilgilenir. Deri bilimi olarak da ifade edilen bir bölümdür. Sebebi ne olursa olsun bir kişi bu yönde rahatsızlıklarını dile getiriyorsa, paniğe kapılmadan merkezimizden yardım alabilir. Alanında uzman olan dermatologlarımız, kişilere özel en doğru tedavi yöntemini uygulayacaktır.
Dermatologlar, cilt kanseri tanıları, cilt hastalıkları ve iyileşme konusunda yöntemlerini uygulayan uzmanlaşmış kişilerdir. Bu uzmanlarımız, hastalıklar ile alakalı teşhisleri kolayca tanımlar. Aynı zamanda hastalara uygun bir çözüm yolu da bulurlar. Bazı durumlarda çözümler kolay olsa da hastalığın niteliğine göre uzun soluklu tedaviler uygulanabilmektedir.

Dermatoloji uzmanlarımız, her yaştan kişiyi tedavi etmektedir. Bunlar arasında bebek, çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılar yer alır. Kişilerin yaşlarına, mevcut durumlarına, rahatsızlıklarına bağlı olarak tedavi yöntemi belirler.

Deri ve zührevi hastalıklar olarak da bilinen bu bölüm, çeşitli hastalıkların tedavisi için tercih edilir. Dermatoloji bölümü genellikle cilt problemleri dışında çoğu insanın bilmediği hastalıklara da bakar. Bu hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sivilce (akne tedavisi)
  • Çeşitli mantar hastalıkları; gövde, ayak, tırnak, saç, vajinada görülen enfeksiyonlar,
  • Viral ve bakteriyel döküntüler, (deride apse ve kızıl, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi rahatsızlıklar,
  • Parazitler (bit, vücut biti, uyuz vs.)
  • Alerjiye bağlı olarak meydana gelen hastalıklar; kronik, akut, ilaçlara bağlı cilt reaksiyonları, böcek sokmaları, güneş ışınına bağlı olan hastalıklar, gıda alerjileri
  • Egzama ve çeşitleri (kontakt, dishidrotik, atopik, seboreik egzama)
  • Sedef ve benzer dermatozlar
  • Saç hastalıkları ( ailevi saç dökülmesi sorunları, saç derisinde meydana gelen egzamalar, kepeklenme, lokalize)
  • Tırnak hastalıkları
  • Dil, dudak ve ağız boşluğunda meydana gelen hastalıklar,
  • Pigmentasyon bozuklukları (güneş lekeleri, çil, vitiligo)
  • Siğiller ve nasır
  • Büllöz
  • Behçet hastalığı
  • Benler
  • Deride oluşan iyi ya da kötü huylu tümörler
  • Bağ dokuları hastalıkları
  • Vasküler cilt hastalıkları
  • Yağ bezi hastalıkları
  • Sistemik olarak meydana gelen cilt bulguları
  • Metabolik ve beslenme bozukluğuna bağlı olarak cilt rahatsızlıkları
  • Psikolojik faktörlü cilt hastalığı
  • Genetik unsurlara bağlı olarak çocukluk çağında cilt hastalığı
  • Fiziksel etmenlerden dolayı dermatozlar (sıcak ve ısıya bağlı olarak aşırı hassasiyet) olarak sıralanabilir.
Dermatoloji Nedir?

İnsanların vücutlarında en büyük organlardan bir tanesi deri olarak tanımlanabilir. Bedeni dışarda yer alan enfeksiyonlardan ve bazı etkenlerden korur. Aynı zamanda ısı kaybını önlemek gibi birçok görevi de vardır.

Deri ve zührevi hastalıklar tıbbi birimi, dermatoloji olarak da adlandırılır. Saç, deri, tırnak hastalıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisinde gerekli görülen bir bölümdür. Tedavi, takip ve teşhis işlemini yapan bir bölümdür.

Uygulanan işlemler arasında kozmetik, cilt sağlığının eski haline getirilmesi, tıbbi uzmanlık dalı şeklinde birçok işlem vardır. Halk arasında bu bölüm cildiye olarak bilinmektedir. Bu bölüme giren hastalıklar oldukça geniş bir kategoride incelenmektedir.

Rahatsızlıklardan sorumlu olan doktorlara ise dermatolog unvanı verilmiştir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan uyuza kadar birçok hastalıkla ilgilenen bir daldır. Yani dermatoloji birçok bulaşıcı hastalıkların tanıları ve tedavilerinde koruyucu metotlar kullanılarak yapılır. Örnek verilecek olursa, cilt, tırnak, saç, sedef hastalığı, egzama ve mantar gibi rahatsızlıklar önemli hastalık türleri arasındadır.

Dermatoloji bölümü; ağız mukozası yani vücut giriş kapısı olarak adlandırılan kısımların yanı sıra, deri, tırnak, saç ve zührevi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisiyle ilgilenir. Deri bilimi olarak da tanımlanabilen bir bölümdür. Nedeni ve türü ne olursa olsun kişilerin bu tip hastalıklardan yakınması durumunda Özkaya Tıp Merkezi üzerinden destek alabilmesi mümkündür.

Basit hastalıkların yanı sıra ciddi rahatsızlıkların da tanımlanabilmesinde etkin bir rol oynayan bölümdür. Örnek verilecek olursa, deri cilt hastalıkları olarak ileri derecede uyuz, kurdeşen, ürtiker, mantar ve egzama rahatsızlıkları bu bölüm ile tedavi edilir.

Bunun yanı sıra ağır tırnak rahatsızlıkları, bozuklukları ve batmaları da bu bölümde tedavi altına alınabilir. Deride oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı, fronkül, karbonkül, selülit, impetigo hastalıkları da önlenebilmektedir.

Dermatoloji bölümünde daha da ciddi olan hastalıklara çare vardır. Örnek verilecek olursa, cilt kanserleri, Behçet hastalığı, cinsi münasebetle bulaşan hastalıklar, genital herpes, genital siğiller, HPV, gonore bel soğukluğu olarak sıralanabilir.

Bu rahatsızlıklar ciddi boyutta olabilmektedir ve tedavi işlemine önceden başlarsa, ilerlemesi önlenir. Çünkü deride meydana gelen sorunlar, ileri seviyelere ulaştığı zaman önüne geçilemeyen bir hal alabilir. Bu nedenle uzman dermatologlarımızdan hastalığınıza uygun tedaviler alabilirsiniz.

Dermatoloji Tedaviler Nelerdir?

Zaman zaman çoğu insan ciltle alakalı sorun yaşamaktadırlar. Dermatoloji bölümümüzde uzman doktorlarımız eşliğinde yaşanan problemlere kesin sonuçlar bulunmaktadır. Dermatolojik olarak uygulanan tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sistemik olarak kullanılan ilaçlar,
  • Topikal olarak verilen ilaçlar,
  • Cerrahi operasyonlar
  • Dermatoz histopatoloji
  • Fototerapi
  • Lazer tedavisiyle yapılan işlemler
  • Radyoterapi
  • Fotodinamik terapi yöntemi

Uygulanan bu yöntemlerin her birisi, belirli bir dermatolojik hastalıkların yönetiminde oynayacağı roller arasındadır. Topikal ajanlar yaygın olarak tedavi şeklidir. Bunun yanı sıra istenilen etki için doğrudan doğruya etki eden bölgeye uygulama yapılır. Diğer terapi türleri ise özel amaçlar ve farklı koşullar için önem taşır.

Dermatolojik olarak yapılan tedaviler değişkenlik gösterir. Çünkü farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilen hastalık türleri vardır. Örneğin, saç dökülmesi sebepleri araştırılan hastalıklar arasındadır. Bu durum mineral eksiklikleri, hormon düzeylerinde bozukluk, stres, mevsimsel geçişlerden kaynaklı olabilmektedir.

Dermatoloji uzmanlarımız bu konuyla alakalı bütün araştırmalarını yaparak, tedavi yöntemi önerirler. Dönemsel olarak da saç dökülmesi görülmesi karşılaşılması olası durumlar arasındadır.

Fakat bu sorunun uzun süreler boyunca şiddetli bir şekilde devam etmesi de cilt hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, sorunun sebebini araştırması ve önlemesi için mutlaka dermatoloji uzmanı muayene etmelidir.

Aşırı tüylenme sebeplerinin araştırılması da yine dermatoloji bölümünün görevleri arasındadır. Bu rahatsızlık hem kadınlarda hem de erkeklerde yaşanabilen estetik bir rahatsızlıktır.

Tüylenmenin sık sebeplerinden bir tanesi de hormonal dengesizliklerdir. Bununla birlikte yalnızca genetik faktörlerin etkisi de sorunlar arasındadır.

Hirşutizm olarak da bilinen aşırı tüylenmede tedavi edilirken, öncelikle tüylenmenin sebebi araştırılır. Bunun yanı sıra tüylenmeye sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması aşamalar arasındadır. Eğer hekim tarafından uygun görülürse, lazer epilasyon yaptırılması uygundur. Bu uygulamalardan en kalıcı çözümlü epilasyon yöntemidir.

Dünya genelinde istenmeyen tüylerin kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmasını lazer yöntemiyle sağlayabilirsiniz. Bu işlem hijyenik koşullarda ve steril bir şekilde uygulanmaktadır.

Dermatoloji Kozmetik Tedavileri Nelerdir?

Kozmetik denilince akıllara ilk gelen güzel bir görünüş ve bakımlı olmaktır. Bakım yapmak, vücudun birden fazla bölümüne bakım yapabilmek mümkündür. Dermatoloji alanında yapılan kozmetik tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

Lazer Epilasyon
Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesidir. Bu yöntemin mutlaka dermatolog ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Cilt tipine uygun cihazlar ve dalga boyu ayarlanmalıdır.

Aşırı Terleme Tedavisi
İlk olarak bakıldığında kozmetik bir tedavi değilmiş gibi görünse de temiz kokmak herkesin istediği bir durumdur. Bu nedenle kozmetik tedaviler arasında sıralanabilir.
Hiperhidroz olarak da bilinen aşırı terleme sorunu, hastaların günlük hayatlarını ve sosyal aktivitelerini etikler. Bu işlem koltuk altı bölgesi, ayak tabanı, avuç içi bölümlerine uygulanır. Stres, heyecan ve benzeri faktörler bu durumu tetiklemektedir.

Kozmetik Dermatolojik Tedaviler
Kozmetik sektörünün yüksek kazanç sağladığı bilinmektedir. Kazanç potansiyeline sahip olan dermatolojik ürünler kullanılarak yapılan tedavilerdir. Öncelikle Özkaya Tıp Merkezi üzerinden alınacak bu tedavilerde, cilt tipi ve çeşitli araştırmalar, uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır. Ürünler doktor eşliğinde yazıldığı ve verildiği için sorunsuz kullanım sağlanacaktır.

Kimyasal Peeling Uygulamaları
Ciltte yer alan leke, renk farklılıkları estetik açıdan hoş durmayan görüntülere neden olmaktadır. Bu nedenle de dermatoloji tıbbi biriminden destek alınmalıdır. Kimyasal peeling uygulaması bir ya da birden fazla kimyasal ajan veya deri üstüne uygulanarak, isteğe bağlı derinliğe göre cildin soyulmasıdır. Bu işlem ile eskisinden daha canlı bir cilde sahip olunacaktır. Dermatologlarımızın önerisiyle ve kontrolüyle yapılan tedavi işlemidir.

Jessner Peeling
Bu peeling seçeneği, jessner ismi verilen özel solüsyonlar ile cilde uygulanmasıdır. Tıpkı kimyasal peeling tedavisinde olduğu gibi lekeleri ortadan kaldırır. Cilt rengini eşitler, cildin aydınlanmasına yardımcı olur.

TCA Peeling
Triklor asetik asit yani TCA solüsyonlarının kullanımı ile ciltte istenilen derinlik ile kontrollü olarak soyma işlemi yapılır. Yani ölü derinin soyularak uzaklaştırılmasında ve ciltteki pürüzlerin giderilmesinde etkin bir rol oynar.

Glikolik Asit Peeling
Bu seçenek toksik bulunmayan bir alfa ile hidroksi asit üyesi olan glikolik asit sayesinde cildin soyulma işlemi sağlanır. Cildin pürüzsüzleşmesini ve berrak bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur.

Dermatoloji Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji hastalıkları geniş bir alanda incelenmektedir. Yani derinin herhangi bir yerinde meydana gelen hastalık türleri bulunmaktadır. Öncelikle dermatolojik bir rahatsızlığınız olup olmadığını anlamanızın bazı yolları vardır. Bu yollardan biri de belirtilerinin kontrol edilmesidir. Dermatolojik bir rahatsızlığa sahip olunduğunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
  • Kızarıklık,
  • Kaşıntı,
  • Yanma ve karıncalanmaların meydana gelmesi,
  • Isı artışı,
  • Ciltte çatlama ve cilt kuruluğu oluşumu,
  • Deride döküntü meydana gelmesi,
  • İltihap (irin) cildin farklı alanlarında oluşması,
  • Ciltte etkilenen alanda renk değişikliklerinin oluşması,
  • Sert deriden kabarık şişliklerin meydana gelmesi,
  • Kepek ve saç dökülmesi yaşayan kişiler,
  • Ciltte lekelenmelerin oluşması,
  • Alerjik reaksiyonlar,

olarak sıralanabilir. Bu gibi rahatsızlıklardan yakınan kişiler muhakkak dermatoloji bölümümüzden destek almalıdır. Bu aşamada hastaların mevcut durumları göz önüne alınarak, ilaç tedavisi ya da çeşitli uygulamalar ile cilt problemleri ortadan kaldırılır. Yapılan işlemler son teknolojik cihazlar ve tedavi yöntemleriyle uygulanır. Çünkü dermatologlarımız bu anlamda kendini geliştirmiş ve yeniliklere ayak uydurmuş olan kişilerdir.

Dermatolojik Alerji Hastalıkları Nelerdir?

Alerjik reaksiyonlar, çoğu kişinin karşılaşmış olduğu problemler arasındadır. Öncelikle alerji durumundan bahsedilecek olursa, bağışıklık sisteminin anormal bir şekilde tepki vermesi olarak ifade edilebilir. Dermatoloji alanında tedavi görecek kişiler, bu yönde hizmet alabilir.

Alerjisi olan kişiler, bağışıklık sistemi çevrede yer alan dış faktörlere karşı duyarlıdır. Örneğin, polen, hayvan tüyü, küf gibi zararsız maddelere karşı vücutları aşırı tepki gösterir. Aynı zamanda alerjiden alerjiye karşılaşılan reaksiyonlar farklılık gösterir. Son zamanlarda ise bütün dünyada alerjik hastalıklar artış göstermiştir.

Alerjik reaksiyonların tabi ki belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Bu nedenler arasında genetik yatkınlık yer alır. Genetik yatkınlıkların yanı sıra çevresel olarak bazı faktörler alerjinin oluşumunda rol oynar. Herhangi bir alerjen madde ile sık karşılaşılması fazla tepki ve alerjik hastalıkları da tetikler.

Yaşanılan bölgede ise alerjenlerin yoğun bir şekilde yer alması kişilerde reaksiyonları artıracaktır. Şehir merkezlerinde alerjik reaksiyonlardan etkilenme durumu bir hayli fazladır. Çünkü yaşam şekli havadaki kimyasallar, çevresel farklılıklar alerjiyi tetikleyen durumlar arasındadır. Bu sorunlardan kaynaklı olarak dermatoloji bölümümüzden yardım alabilirsiniz.

Alerji oluşumu; bazı kişilerin vücutları alerjik reaksiyonlarda hassasiyet gösterir. Bir takım maddeleri soluduktan, yuttuktan ya da deri temasıyla dokunduktan sonra tepki gösterebilirler. Örneğin, yiyecek, güneş, polen, tüy gibi maddeler tepki göstermeye yeterlidir. Bu maddelere ise alerjen denir. Vücut tarafından meydana gelen tepkimelere alerjik reaksiyon ismi verilmiştir.

Alerjik reaksiyon yaşanması durumunda vücut E (lgE) ismi verilen özel bir tıp antikoru üretmeye başlar. Bu özel antikorlar ve mast hücreleri başta olarak, kandaki özel hücrelere bağlanmaktadır. Mast hücreleri olarak isimlendirilen oluşumlar, savunma hücrelerinde görev alan hücreler olarak tanımlanabilir.

Histamin olarak adlandırılan maddeler ya da birçok farklı madde salınarak alerjik reaksiyonları ortaya çıkarır. Sonucunda ise kaşıntı, döküntü, ağız ve burun akıntıları oluşur.

Alerjik Reaksiyon Belirtileri Nelerdir?

Alerjik olarak karşılaşılan bir takım belirtiler vardır. Bu durum alerjinin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Öncelikle başlıca belirtilerden şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Burunda kaşıntı yaşanması,
  • Burun akması,
  • Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma yaşanması,
  • Yorgun, halsiz ve hasta hissetme,
  • Sık sık öksürme ya da hapşırma,
  • Hırıltılı solunum,

gibi reaksiyonlar, alerjik sorunlarınızın olduğunu gösterir. Alerjenler solunum yolu ile alındığında mukus oluşumunda artış olursa yanılgıya sebebiyet verir. Bu nedenle de akıntı, hapşırma, kaşınma, döküntü gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilere eşlik eden durumlar ise gözlerde sulanma, kaşıntı, batma olarak sıralanabilir. Yaşanan alerjik reaksiyonlardan dolayı hastanemize başvurabilirsiniz.

Alerjik reaksiyonlar doğrultusunda yapılan tetkiklerde nasıl bir tedavi yöntemi izleneceği uzmanlar tarafından belirlenir. Eğer alerjisi olan hastalar bu durumu göz ardı ederse, kronik bir hale gelerek astım hastalığına bozabilir.

Alerjenler solunup akciğerlere ulaştığında gelişen şişmeler sebebiyle nefes almada güçlükler meydana gelir. Bütün astım atakları alerji yaşanması sebebiyle değildir. Fakat astım hastalarının alerjik reaksiyonları sık geçirdiği de söylenebilir.

Sadece dış faktörler değil, aynı zamanda yenilen yiyeceklerde alerjik reaksiyonların tetikleyicisilerdir. Bulantı, kusma, ishal ve karında meydana gelen kramplar bu durumu tetikler. Aynı zamanda bebeklerde izlenen inek sütü alerjilerinde mide ve bağırsak şikayetlerinin yanı sıra deri lezyonlu rahatsızlıklar da gelişebilir. Bunlar arasında egzama ve mantar gibi hastalıklar da yer alır.

Tabi ki böcek ısırmaları da alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Arı sokmaları ve diğer böcek ısırıkları sonrasında gelişmekte olan alerjik reaksiyonlar için lokal şişlik tanımlaması yapılabilir. Bununla birlikte kızarıklık ve ağrı da gözlenen sorunlar arasında yerini alır. Alerjik reaksiyonların tam olarak kimlerde görüleceği tam olarak bilinmediği için uzman dermatologlarımız tarafından destek alabilirsiniz.

Dermatoloji Bölüm Doktorları

Uzm. Dr. Ahmet Hurşit İspir

Uzm. Dr. Ahmet Hurşit İspir

Dermatoloji

Dermatoloji Sağlık Köşesi

Bu kategoride hiç yorum bulunamadı.