Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Şubat 17, 2023

Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kişilerin kas ya da iskeletlerinde oluşan çeşitli problemlerin giderilmesine olanak veren bir tıp dalıdır.

Kas ve iskelet problemlerinin yanı sıra, nörolojik hastalıklar sebebi ile oluşum gösteren çeşitli sağlık problemleri de tedavi edilmektedir. Bu sağlık sorunları doğuştan gelebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir.

Kişilerde gözlemlenen ortopedik sorunlar, kazaya bağlı travma, eklem ve kas ağrısı, kireçlenme, felç ya da fıtık gibi sağlık problemleri için de fayda sağlamaktadır.

Fizik tedavi; çeşitli ameliyatlardan sonra da gerekli olabilmektedir. Bu kapsamda kişilerin doktorları tarafından önerilmekte olup, fizik tedavi uzmanının kişiye göre belirlediği tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla süreç tamamlanmaktadır.

Kişilerde gözlemlenen hareket kayıplarının tedavisi için de fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi büyüktür. Bu kapsamda hastanemizde; uzman doktorlarımız gözetiminde kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız mümkün olmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Amacı Nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının amacı; kişilerde meydana gelen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hareket kayıplarının, ağrıların ve diğer sağlık sorunlarının giderilmesidir. Bu rahatsızlıklar; farklı hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi çeşitli travmalar sebebiyle de gözlemlenebilmektedir. Kişilerin bağımsız hareket edebilme kabiliyetlerinin artış göstermesi için de uygulanabilmektedir.

Fizik tedavinin uzman bir hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Hareket kayıpları; çeşitli iskelet, kas ya da sinir zedelenmelerinden oluşabileceği gibi, ağır spor aktivitelerinin yapılması ile de kendini gösterebilmektedir. Bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerde hissizlik, şiddetli ağrı ve hareket azlığı gözlemlenebilmektedir. Bu ağrıların ortadan kaldırılması için ise; belli bir süre fizik tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Rahatsızlıkların Tedavisinde Uygulanır?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kas, sinir ve iskelet problemlerinin yaşandığı pek çok rahatsızlık için uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra nörolojik sebepler ile ortaya çıkan ve belirti gösteren problemlerin tedavisinde de gerekli olmaktadır. Bu kapsamda, fizik tedavinin gerekli olduğu rahatsızlıklar şu şekilde sıralanmaktadır:

Tam ya da Bölgesel Felç

Kişilerin hareket kısıtlamalarının azalması ve kasların güçlendirerek eski faaliyetlerini yerine getirebilecek bir hal almasında.

Omurilik Travmaları (Serebral Palsi

Kişilerin ağrılarının azaltılması ve tamamen yok edilmesiyle yaşam kalitesinin artış göstermesinde.

Ağır Sporların Yapılmasıyla Oluşan Travmalar

Sportif faaliyetlerde gözlemlenen yaralanmalar sebebi ile oluşan kas yırtılmaları, menüsküs tedavisi, kırık ya da çatlak oluşumlarını rehabilite etmede.

Romatizmal Hastalıklar

Bu hastalıkların tedavi sürecinden sonrası için kişilerde hareket kabiliyetinin arttırılmasında,

Eklem Hastalıkları

Kemik erimesi ya da eklem dejenerasyonu gibi hastalıkların rehabilite edilmesinde,Set featured image

Skolyoz

Omuriliği eğriliği tedavisinde.

Fibromiyalji

Kişilerdeki hareket kısıtlılığının giderilmesinde.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Kişilerin ağrılarının giderilmesinde ve hareket kabiliyetlerinin yükseltilmesinde,

Bel ve Boyun Fıtığı

Operasyon sonrası için iyileşme sürecine destek olmada,

Kas Spazmlar

Kişilerin hareket kabiliyetinin artırılması ve ağrıların tedavisinde,
Mikro cerrahi operasyonu sonrasında,
Kollarda ya da bacaklarda görülen sinir sıkışmalarında, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması gerekli olmaktadır.

Bu sağlık sorunlarının çözümlenmesi ve kısa sürede sağlığınıza kavuşmak için hastanemiz bünyesindeki uzman hekimlerimiz tarafından yürütülecek olan fizik tedavinize başlayabilmeniz mümkündür. Fizik tedavi uzmanlarımız sorunlarınıza göre bir tedavi süreci belirleyecek olup, düzenli aralıklar ile kontrollerinizi sağlayacaktır.

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Kişilerin fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması esnasında, sorunun büyüklüğüne ve gözlemlendiği bölgeye göre bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kişilerin ağrılarına göre farklı, ödem giderilmesi için farklı ve hareket kabiliyetinin arttırılması için de farklı yöntemler uygulamak gerekir. Bu yöntemleri uzman hekimimiz belirleyecek olup, tedavi sürecini de yakından takip ederek sizlere gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu kapsamda uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

Egzersiz

Fizik tedavi uygulamalarında egzersiz, pek çok problem için gerekli olmaktadır. Özellikle hastaların hareket kabiliyetlerinin eskisi gibi olması ve sorunlu bölgenin serbest bir şekilde hareket edebilmesi için önem teşkil etmektedir. Kas dokularının daha zayıf olduğu bölgeleri güçlendirmek amacıyla uygulanır. Duruş bozuklukları sebebi ile gözlemlenen ağrıların tedavisinde de sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Fiziksel egzersizin yanı sıra solunum egzersizleri de uygulanabilir.

Elektroterapi

Hastanın sorunlu bölgesine göre farklı akımlarda uygulanan elektrik verme yöntemi, bölgedeki ağrıları gidermek ve kasları kuvvetlendirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile ödem oluşumlarını yok etmek ve bölgede kan dolaşımını hızlandırmak da mümkün olmaktadır.

Fototerapi

Lazer ışınları ile uygulanan tedavi yöntemidir.

Hidroterapi

Hastalara sıcak su ile uygulanan tedavi yöntemidir. Bu kapsamda hastaların fizik tedavi görmesi gereken bölgelerine sıcak kompres yapılabilir. Bunun yanı sıra sıcak su dolu küvete girme ya da kaplıcaya gitmeleri de hastalara önerilmektedir. Özellikle eklem ağrıları için fayda sağlayan bir fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemidir.

Manuel Terapi

Herhangi bir cihaz yardımı ile uygulanmayan terapi yöntemidir. Herhangi bir cihaz kullanımı olmadığı gibi, ilaç kullanımı da gerekmemektedir. Hastaların sağlık sorunları yok olarak kısa sürede iyileşme gözlemlenebilmektedir.

Mekanoterapi

Bel ya da boyun bölgesinde meydana gelen ağrı ve komplikasyonların giderilmesi amacı ile bölgeyi çekme yönteminin uygulandığı tedavi biçimidir. Bu tedavi yönteminde, farkı cihazlar kullanıldığı gibi, kompres uygulaması da yapmak gerekir.

Termoterapi

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasının gerek görüldüğü bölgeye yüksek ısı verilerek iyileşme sağlanması amacı taşıyan tedavi biçimidir. Bu kapsamda parafin banyosu da uygulanabilmektedir.

Kriyoterapi

Termoterapinin tam tersi bir uygulamadır. Bu kapsamda sorunlu olan bölgeye soğuk uygulaması yapılır. Buz torbası, soğuk su paketi ya da nitrojen gibi uygulamalar ile kişinin ağrısının yok edilmesi hedeflenir. Ağrı olan bölgeye belli aralıklar ile soğuk kompres uygulaması yapılır. Böylece bölgede kan dolaşımı hızlanır ve bağ dokuları iyileşme gösterir.

Siz de hastanemiz bünyesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetimizden faydalanabilir, eski sağlıklı ve ağrısız günlerinize en kısa sürede dönerek yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nasıl Uygulanmaktadır?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması öncesinde bir ortopedi uzmanına görünmek gerekmektedir. Eğer herhangi bir ameliyat sonrasında, cerrahi operasyonu gerçekleştiren hekimin, kişinin iyileşme sürecinde fizik tedavi görmesini önermesi durumunda ise; gerekli dokümanlar ile fizik tedavi hekimine başvurulabilir. Başvuru sonrasında muayene olmak gerekmekte olup, fizik tedavi uzmanının kişiyi muayene etmesi ile bir tedavi süreci belirlenmektedir.

Ağrı ya da travma olaylarında ortopedi alanında muayene olmadan fizik tedaviye başlanması mümkün olmamaktadır. Çekilecek olan MR ya da röntgen sonucuna göre hasar belirlenip, tedavi sürecinin bu bilgilere dayanılarak ilerlemesi gerekir.

Hasarlı bölgede ödem oluşması durumunda ise, ilaç tedavisi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması aynı anda verilebilmektedir. Fizik tedavi; seans olarak verilmekte olup, kişinin sağlık sorununa göre farklı sürelerde olabilmektedir.

Hastanemizde uygulanacak fizik tedavi sürecini desteklemek amacı ile doktorunuzun size vermiş olduğu ev egzersizi varsa bunları da sürekli olarak uygulamak gerekir.

Uygulamanın süresi kişiye göre değişiklik gösterebileceği gibi, tedavinin uygulanma şeklinde de farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kişinin rahatsızlığına göre şekillenen bu yöntemleri, fizik doktoru belirlemektedir. Bu kapsamda uzman hekimlerimiz; sizlere en iyi yönlendirmeyi yaparak ağrısız hayatınıza geri dönmenize yardımcı olmaktadır. Hastanemiz bünyesinde her türlü MR ve röntgen çekimi yapabilmeniz de mümkündür.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Doktorları

Uzm. Dr. Şeyda Özdemir

Uzm. Dr. Şeyda Özdemir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Uzm. Dr. Çağrı Kılıç

Uzm. Dr. Çağrı Kılıç

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sağlık Köşesi

Bu kategoride hiç yorum bulunamadı.