Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Mart 8, 2024

Yüz dolgusu, çene, göz, elmacık kemikleri ve dudak gibi bölgelerde “dolgu” görevi görerek estetik kusurların veya istenmeyen hatların düzeltilmesi için kullanılır. Yeni nesil yüz dolguları, epidermis üzerinde hacim ve dolgunlaştırma etkisi ile cilt yaşlanmasına karşı mücadelede en güncel yöntemlerdendir.

Yüz dolgusu nedir?

Yüz dolgusu, kırışıklık veya yara izi gibi cilt kusurlarını düzeltmek veya yüz hacmini eski haline getirmek için dermise veya deri altı dokuya enjekte edilebilen maddelerin kullanıldığı estetik tedavi yöntemidir. Dolgu maddeleri, yüze kaybedilen hacmi geri kazandırmak için tasarlanmışlardır. Genellikle cilt altındaki dokularla çok iyi bütünleşen bir molekül olan hyalüronik asitten oluşurlar. Dolgu, yüzde elmacık kemikleri, gözaltı bölgesi, dudaklar, burun kemeri, burun ucu düşüklükleri ve çene bölgesidir. Kolajen dolgular da yüz dolgusu olarak kullanılmaktadır.

Yüz dolgusu nasıl uygulanır?

Tedavi, yüzün belirli noktalarına çok ince iğneler kullanılarak yapılan enjeksiyonlardan oluşur. Bu iğnelerin kullanımı ağrı yapmaz ve anestezi gerektirmez ancak herhangi bir rahatsızlık olmaması için anestezik kremler kullanılabilir. Kremler işlemden yarım saat önce gerekli bölgelere sürülür. Uygulama yapılacak alan sayısına bağlı olarak, tedavi genellikle 10 ila 20 dakika sürer.

Yüz dolgu maddeleri nelerdir?

İçinde bulunan şeker ve protein sebebiyle gerekli bir molekül olan ve en sık kullanılan biyolojik yüz dolgu maddeleri arasında yer alan hyalüronik asitle birlikte kolajen de en sık kullanılan yüz dolgu maddeleri olarak tercih edilir.

Biyolojik dolgu maddeleri, vücut tarafından tolere edilme avantajına sahiptirler, ancak geçici etkileri 4-8 ay ile sınırlıdır.

Hyalüronik asit epidermal tabakada bulunur ve yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. Bağ dokusunda temel bir role sahip olan hyalüronik asit, cildin elastikiyetini ve sıkılığını etkileyen özellikleri sayesinde bir yüz dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Kolajen sığır veya otolog (kişinin kendinden alınan) olabilir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hyalüronik asit

Hyalüronik, asit vücudun kendiliğinden ürettiği ve bu nedenle doğal olarak vücut tarafından iyi tolere edilen bir maddedir. Hyalüronik asit, dermiste bulunan fibroblastlar tarafından üretilen elastik lifler ve kolajen ile birlikte cilt tonunu, sıkılığını, elastikiyetini ve hidrasyonunu veren moleküller olan glikozaminoglikanlar grubuna aittir.

Yıllar geçtikçe, hyalüronik asit sentezi düşüşe uğrar. Cilt daha kuru görünür, kırışıklıklar oluşur ve genel bir hacim kaybı vardır. Hyalüronik asidin müdahale edilecek derinlik seviyesine, yoğunluğa ve hacim oluşturma yeteneğine göre ayırt edilen çeşitli türleri bulunur.

Düşük yoğunluklu hyalüronik asit dolgu maddesi: Daha yüzeysel kırışıklıklar için kullanılır ve daha hızlı yeniden emilim ile karakterize edilir.

Orta yoğunluklu hyalüronik asit dolgu maddesi: Nazolabial kıvrımlar gibi daha derin kırışıklıklar için kullanılır.

Yüksek yoğunluklu hyalüronik asit dolgu maddesi: Hacimsel dolgulardır, elmacık kemikleri ve çene çizgisi gibi destek alanları için kullanılır.

Hyalüronik asit yüzde hangi bölgelere uygulanabilir?

Hyalüranik asit dolgular yüzde; göz çevresi (kaz ayakları), nazolabial çizgiler (burun deliklerinin tabanı ile ağız köşeleri arasında çizgiler), dudak kırışıklıkları (barkod kırışıklıkları), elmacık kemiklerin belirginleştirilmesi, çene ve çene çizgisi, ameliyatsız burun estetiği, dudak konturlarının belirginleştirilmesinde ve hacminin artırılmasında kullanılabilmektedir.

Kolajen dolgu nedir?

Kolajen dolgu, kırışıklık gibi yaşlanma belirtileri nedeniyle yüzün dudak ve elmacık kemikleri gibi bazı bölgelerinde gibi oluşan hacim kaybıyla mücadele etmek için kullanılan maddelerdir. Kolajen dolgu maddeleri, biyolojik veya emilebilir dolgu maddeleri grubuna aittir. Bu nedenle, elde edilen etkiler geçicidir ve genellikle ortalama üç ila dört aylık bir süreye sahiptir.

Kolajen dolguların etki süresi, yaşam tarzımızdan ve alışkanlıklarımızdan etkilendiği için kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Örneğin; sigara içmek veya aşırı ve güneşe fazla maruz kalmak, kötü alışkanlıklarla ilişkili düzensiz bir yaşam tarzı, dolgunun etki süresini önemli ölçüde azaltabilir.

Kolajen aşısı cilde nasıl etki eder?

Kolajen aşısı cildin epidermis tabakasının altında bulunan dermis tabakasında kolajen üretimini uyarmaktır. Özel içerikleri ile pek çok farklı cilt sorununa hızlı çözümler sunar. Ayrıca destekleyici etkisi ile cilt gençleştirme veya güzelleştirme amaçlı uygulamalarda olumlu etkilere sahiptir. Kolajen aşısının uygulama alanı, ciltteki izler, yaşa bağlı olarak gelişen kırışıklıklar, akne izleridir. Dolgu gibi hacim vermezken, doğal görünümü tercih eden hastalarda özellikle kırışıklıklarda açılmalar, izlerde azalmalar görülür. Kolajen aşısının etkisi ortalama 4 hafta gibi bir sürede kendini göstermektedir. Bu etki ortalama 1-1,5 yıl sürmektedir. 

Yüz dolgusunun yan etkileri nelerdir?

Çoğu zaman dolgu tedavisinin önemli bir yan etkisi görülmez. Bununla birlikte, gözlemlenen yüz dolgusu komplikasyonları şunlardır:

Tedavi edilen bölgede;

  • Şişlik
  • Kızarıklık
  • Morarma
  • Kaşıntı
  • Renk değişikliği veya hassasiyettir.

Bazı durumlarda vücut alerjik tepki gösterip yüz dolgusuna reaksiyon gösterebilir. Kullanılan dolgu maddelerine alerjik reaksiyonu olanların dolgu yaptırması sakıncalıdır.