Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Mart 25, 2024

Günümüzde teknolojik alanda yaşanan yeni gelişmelerin yansıması tıbbi alanda da gözlemleniyor. Bu başarılı gelişmeler kanser hastalığının tanı ve tedavisinde de önemli fayda sağlıyor. Daha ileri yaşlarda cinsiyet fark etmeksizin ortaya çıkabilen gırtlak kanseri en sık görülen baş- boyun kanserleri içerisinde yer alıyor. İlk ve en belirgin belirtisi olan ses kısıklığının ortaya çıkması ile birlikte nefes darlığı gibi belirtilerin tabloya eşlik etmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor. Gırtlak kanserinin erken evrelerinde Kordektomi adı verilen lazer cerrahi tedavisi hastalara önemli konfor sağlıyor ve tedavi başarısını artırıyor.

Kordektomi Nedir?

Kordektomi, erken evre gırtlak kanserinin görülmesi nedeni ile ses tellerinin bir kısmını veya tamamını çıkaran cerrahi bir prosedür olarak tanımlanmaktadır. Bu cerrahi sayesinde erken evre gırtlak kanserlerinde, gırtlağınız kansersiz kısımları etkilenmeyecek ve hastada kalacak şekilde sadece kanserli alan çıkarılabilmektedir. Çok nadir durumlar dışında boyunda hava deliği açılmadan gırtlak kanserinden kurtulma şansı sunmaktadır.

Kordektomi Neden Yapılır?

Ses tellerinde veya gırtlakta sınırlı bölümleri etkileyen erken evre kanserlerin (evre1-evre2) çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Kanser gırtlağın herhangi bir yerinde başlayabilir. Yaygın bir baş ve boyun kanseri türü olan gırtlak kanseri, yeterince erken tespit edilirse, sadece kanserli alan tamamen çıkartılırak kür sağlama ihtimali artar. Tedavinin ana hedeflerinden biri, özellikle kanser erken evredeyken gırtlağın ses-yutma fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olmaktır. Bu noktada, ameliyat veya radyoterapi tek başına kanseri tedavi etmek için yeterli olabilir. Ancak daha büyük tümörler de bütün gırtlağın alınması cerrahisi kemoterapi ve radyoterapi dahil olmak üzere çeşitli tedaviler gerektirebilir. Gırtlakta titreşen ve konuşmayı sağlayan ses telleri vardır. Üç bölümü bulunur. Şu şekilde sıralanabilir;

  • Glottis, ses tellerini içeren orta kısım
  • Supraglottis, ses tellerinin üzeri
  • Gırtlağı nefes borusuna bağlayan ses tellerinin altındaki subglottis

Kordektomi, sıklıkla uygun cerrahi görüntüleme sağladığı için glottisteki tümörler için bir tedavi seçeneğidir. Ancak uygun ve sınırlı büyüklükte erken evre supraglottik tümörlerde de uygulanabilmektedir. Lazer kordektomi evre T1 veya evre T2 olarak kabul edilen erken tümörleri olan hastalarla sınırlayabilir. T1, sadece ses tellerinde bulunan ve ses tellerinin hareketlerini değiştirmeyen bir tümörü ifade eder. Sağ veya sol ses telindeki bir tümöre T1a denir. Her iki ses telindeki tümöre T1b denir. T2 ise ek olarak ses teline yakın olan bir alana yayılım sonucu olur, ancak belli koşullar altında lazer kordektomi uygulanabilir.

Kordektomi Nasıl Yapılır?

Cerrah tümörü, onu çevreleyen sınırları ve hemen bitişiğindeki sağlıklı dokuyu çıkaracaktır. Bu, ameliyat hiçbir kanserin geride kalmamasını sağlamak için yapılır. Boyun bölgesinde lenf bezi metastazı varsa bu ameliyattan ziyade açık boyun cerrahisi ile kanser çıkarılması ameliyatı yapılır.

Kordektomi İçin Nasıl Hazırlanılır?

Sigara ve tütün ürünleri bırakılmalıdır. Sigarayı bırakmanın birçok faydası vardır. Hayatta kalma şansını artırmaya, yan etkileri azaltmaya ve ameliyat sonrası iyileşmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur. İyi sağlık alışkanlıkları edinilmelidir. Daha az işlenmiş gıda yemeye ve yeterli fiziksel aktivitenin yapılmasına özen gösterilmelidir.

Kordektomi Riskleri Nelerdir?

İşlem öncesi cerrahtan tüm bilgiler alınmalıdır. Herhangi bir ameliyat türü, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli sağlık komplikasyonları ile ilgili riskleri artırabilir:

  • Kan pıhtıları
  • Enfeksiyonlar
  • Anestezi komplikasyonları
  • Akciğer iltihaplanması

Genel olarak gırtlak kanseri ameliyatları aşağıdaki potansiyel risklere sahip olabilir.

Ancak ameliyatın bu konuda deneyimli uzmanlar tarafından tam donanımlı hastanelerde yapılması riskleri en aza indirir.

  • Boyun şekil bozukluğu
  • Omuz ve boyunda, çene hareketlerinde hareket bozukluğu
  • Konuşma bozukluğu veya konuşamama
  • Boğazda ve boyunda uyuşma
  • Yutma veya konuşma sorunları
  • Aşırı mukus veya tükürük üretimi
  • Ağız ve boğazda şişme görülebilir.

Kordektomiden sonra yaklaşık 1 yıl ses kısıklığı kesin olacaktır. Ancak alınan doku miktarı ve yapılan cerrahinin genişliğine göre bu durum daha az olma veya kompanse olma durumu bulunmaktadır.