Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Mart 20, 2024

Göbek deliğinden açılan küçük bir kesi ile gerçekleştirilen SILS (Single İncision Laparoscopic Surgery) yöntemi safra kesesi, mide fıtığı ve reflü ameliyatlarında kozmetik açıdan sağladığı avantajın yanında, iyileşme süreci açısından da yaşam kalitesini büyük oranda artırıyor. 

SILS (Single İncision Laparoscopic Surgery) nedir?

SILS (Single İncision Laparoscopic Surgery) yöntemi safra kesesi, mide fıtığı ve reflü ameliyatlarının yanı sıra uygun hastalarda tüp mide, kalın bağırsak kanseri ve kalın bağırsağın divertikül hastalıklarına ait ameliyatlarda da göbek deliğinden açılan küçük bir kesi ile gerçekleştirilen cerrahi bir yöntemdir. SILS yönteminin amacı, mümkün olduğu kadar minimal invaziv şekilde yani en az kesi ile hastayı sağlığına kavuşturmaktır.

SILS (Single İncision Laparoscopic Surgery) nasıl uygulanır?

SILS yöntemi, göbek çukurundan açılarak özel aparatlar ile gerçekleştirilmektedir. İşlem sonrası bu kısım tekrar yerine oturtulur ve bu sayede görünürde hiçbir kesi izi olmaz. Laparoskopik cerrahi ya da robotik cerrahi bazen birkaç delik açılarak yapılırken, SILS yönteminde tek bir delik kullanarak cerrahi gerçekleştirilebilmektedir. Sonuç itibariyle ameliyat bitiminde göbek çukurunda göbek deliğinin hemen yanında belli belirsiz çok küçük bir kesi yeri bulunmaktadır. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra karın duvarında hiçbir kesi izi kalmamaktadır. Genel olarak bu ameliyatlardan safra kesesi ameliyatı, kolesistektomi safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması, mide fıtığı ameliyatı (reflü cerrahisinin yanında) uygun hastalarda tüp mide ameliyatı ile kalın bağırsak ameliyatlarının bazıları yapılabilmektedir.

SILS (Single İncision Laparoscopic Surgery) h angi hastalıklarda kullanılır?

  • Safra kesesi
  • Reflü 
  • Mide fıtığı
  • Obezite
  • Kalın bağırsağın divertikül hastalıkları
  • Kalın bağırsak kanseri

SILS yönteminin avantajları nelerdir?

Bir cerrahi ne kadar minimalize edilirse, ne kadar az kesi ve işlem yapılırsa o kadar başarılı sayılmaktadır. Bu nedenle geçmişteki açık ameliyatlardan daha sınırlı işlemlerle aynı amaca ulaşan ameliyat türlerine dönüşler yaşanmıştır. SILS yönteminde minimal kesi ile yani daha az girişimle aynı sonuca ulaşmak hedeflenmektedir. Örneğin, safra kesesi ameliyatında 4 ayrı kesi yaparak ameliyat gerçekleştirilebilirken, SILS yönteminde tek bir kesi yapılmaktadır. Teknik olarak güçlükleri olduğundan cerrahın bu konuda deneyim sahibi olması önem taşımaktadır. Ayrıca SILS yöntemine özel bazı aparatlar gerekmektedir. Laparoskopide kullanılan aparatların bir kısmı SILS yönteminde de kullanılsa da, SILS yöntemine özel bazı kıvrımlı özel aparatlar da bulunmaktadır. Sonuç itibariyle ameliyatın bitiminde göbek çukurunun kenarında küçük bir kesi olmakta ve iyileşme sürecinin sonunda hiçbir kesi izi olmadan, kozmetik açıdan hiçbir sorun olmadan hastalar sağlığına kavuşmaktadır.