Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Mart 21, 2024

Pek çok gözlük kullanıcısı bir süre sonra bu durumdan sıkılabiliyor ya da gözlük kullanmanın konforunu olumsuz etkilediğini düşünebiliyor. Aktif hayat, gözlük ve kontakt lens kullanımına engel teşkil edebiliyor veya kişiler sürekli gözlük ya da kontakt lensle uğraşmak istemeyebiliyor. Bu durumda, halk arasında göz çizdirme ameliyatları yani refraktif cerrahi gündeme geliyor.

Göz çizdirme ameliyatı (excimer lazer) nedir?

Çeşitli nedenlerle numaralı gözlük veya lens kullanmak yıllar içinde bıkkınlık hissi verebilir. Kişiler gözlük ya da lens kullanmayı fiziksel ya da duygusal nedenlerle bırakmak isteyebilmektedir. Bu sebeple yapılan lazer veya farklı bir cerrahi müdahale ile kişiyi gözlük takmaktan kurtarıp gözlüksüz uzak ve yakın görmeye kavuşturan işlemlere halk arasında göz çizdirme ameliyatı tıp dilinde refraktif cerrahi denmektedir.

Göz çizdirme ameliyatı (excimer lazer) hangi hastalıklarda kullanılır?

Lazerle göz çizdirme diye bir yöntem yoktur. Gözlükten kurtulmak için uygulanan işlemler refraktif cerrahi sınıfındadır ve bunlar gözü çizerek tedavi etmez. Genel olarak, lazer göz ameliyatı, orta derecede kırma kusuru olan ve olağandışı görme sorunları olmayan kişiler için en uygundur. Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir.

Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır. Excimer lazer, bu hastaların net görmek için istedikleri bir operasyondur. Excimer lazer yöntemleriyle görme bozuklukları giderilir yani göz numaraları değişir.

Göz çizdirme ameliyatı (excimer lazer) nasıl uygulanır?

Teknoloji sayesinde çok farklı yöntemlerle herkese gözlükten kurtarma işlemi yapılabilir ancak bu işlemlerde hasta seçimi çok önemli. Bu ameliyattan zarar görme ihtimali çok düşük olan, hatta zarar görme ihtimali olmayan ve ameliyattan sonra çok memnun olacak hastaları iyi değerlendirip bu hastalara bu tedavileri önermek gerekir. İşlem sonrası memnuniyetsizlik oluşma ihtimali yüksek olan hastaların gözlük ve kontakt lens gibi, yaşamlarına devam etmelerini sağlamak önemli. Çünkü zorlama işlemler hem hasta için hem de hekim için çok sıkıntılı durumlar doğurabilir. 20-35 yaş arası grupta -1 ile -6 arası miyop olan (beraberinde bir miktar astigmat da olabilir, -2 hatta -3 numara kadar) ve göz yapısı uygun olan hastalar, excimer lazer işlemleri için en uygun adaylardır. 35-45 yaş arası dönemde işin içine yakın görme problemi girdiği için işler biraz karmaşıklaşıyor. Bu gruptaki hastalarda çok daha dikkatli olmak gerekir. 40-45 yaş arası dönemde kişinin beklentisini çok çok iyi değerlendirip ona göre yönlendirmek önemlidir. 45 yaş sonrası dönemde bambaşka seçenekler gündeme gelir. Burada özellikle yakında görme sorunu oluştuğu için genelde excimer lazer işlemleri tercih edilmez. Çünkü bu işlemlerle hem yakını hem uzağı sağlıklı bir şekilde düzeltmek mümkün değildir. Burada devreye akıllı mercek ameliyatları girmektedir. Ancak akıllı mercek yöntemi ile hem uzakta hem de yakında net görmeyi sağlamak mümkün olabilmektedir. Refraktif cerrahide pek çok yöntem bulunur. Excimer lazer, femtolasik, Fakik İol implantasyonu, clear refraktif lens değişimi, astigmatik keratotomi şeklinde yöntemler vardır. Bu yöntemlerin belirlenmesi hastadan hastaya değişir.

Göz cerrahı, hastanın göz sağlığı hakkında detaylı sorular soracak ve gözlerini değerlendirerek komplikasyonlara veya ameliyatın kötü sonuçlarına yol açabilecek herhangi bir rahatsızlık olmadığından emin olacaktır. Bunlar şunları içerir:

  • Keratokonus gibi korneanın incelmesi ve görmede ilerleyici bir bozulma ile sonuçlanan bir göz hastalığı. Aslında ailenizde keratokonus varsa, sizde olmasa bile elektif göz ameliyatı konusunda çok dikkatli olun.
  • Gözü etkileyen iltihaplanma (keratit veya üveit gibi) ve enfeksiyonlar (herpes simpleks gibi).
  • Göz yaralanmaları veya göz kapağı bozuklukları.
  • Kuru gözler. Kuru gözleriniz varsa, LASIK ameliyatının durumu daha da kötüleştirebileceğini bilmek önemlidir .
  • Glokom. Cerrahi prosedür göz basıncınızı yükseltebilir ve bu da glokomu daha da kötüleştirebilir.
  • Katarakt.

Bunun yanında göz cerrahı genel sağlık sorunlarını da sorgular. Bağışıklık sistemini etkileyen romatoid artrit, lupus, HIV ve diğer otoimmün sorunları doktor mutlaka sorgular. Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç alıyor olmak, kontrolsüz diyabet sorunları da lazer ameliyatlarında bilinmesi gereken noktalardır. Eğer miyop varsa miyop derecesi yıllar boyunca değişebilir. Bu da gözlük ve kontakt lenslerin periyodik olarak değişmesi anlamına gelmektedir. Refraktif cerrahi için 18 yaşını doldurmak önemlidir. Bazı durumlarda örneğin bazı ilaçların kullanımında, hamilelik durumunda görmede değişiklik olabilir. Bu nedenle bu tür ameliyatlar için görmenin stabilize olması önemlidir. Tüm göz muayenesi ve değerlendirmelerden sonra göz cerrahı hastanın durumuna göre en uygun ameliyat yöntemini belirleyecektir.

Göz çizdirme ameliyatı (excimer lazer) şartları nelerdir?

18 yaşını doldurmuş olan, 20-35 yaş arası grupta -1 ile -6 arası miyop olan (beraberinde bir miktar astigmat da olabilir, -2 hatta -3 numara kadar) ve göz yapısı uygun olan hastalar, excimer lazer işlemleri için en uygun adaylardır. Kornea tabakasının yeterli olması gerekir. Bunun yanında doğumsal ya da genetik olarak kornea hastalığı olanlara LASIK önerilmez. Gebelerde ve emziren kadınlara excimer lazer uygulanmaz. Bunun yanında gözlük numaralarında son bir senede değişiklik olmaması gerekir. Göz uçuğu geçirilmemiş olmalıdır. Diyabet hastalarında da operasyon sonrası iyileşme uzun sürebilir. Daha önce göz operasyonu geçirenlerde, göz yaralanması yaşayanlarda bazen lazer tedavileri uygun değildir.

Lazerle göz çizdirme ameliyatı riskleri nelerdir?

Excimer lazer operasyonu multidisipliner çalışan hastanelerde ve uzman doktorlar tarafından yapıldığında riski olmayan ve kısa süren bir operasyondur.

Göz çizdirme ameliyatı (excimer lazer) sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Kişiler ertesi günü işe dönebilir. Hekimin önerdiği ilaçlar düzenli kullanılırsa ve hekimin söylediği sürelerde kontrole gelinirse hiçbir sorun yaşanmaz. Kişiler hemen kendini toparlar. Ameliyatı takiben 8 ila 12 saat arasında gözlerde kanlanma, kızarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede kaybolur. İyileşme sürecinde gözler ovuşturulmamalıdır. İlk bir hafta göz kalkanı veya güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Ameliyattan sonraki gün kontrol şarttır. 

Excimer lazer sonrası bulanık görme normal midir?

Excimer lazer sonrası 4-5 saat kadar bulanık görmek, gözlerde sulanma ya da yanma normaldir. Bu süreçte hekimin önerdiği damlalar kullanılır.

Göz çizdirme ameliyatı (excimer lazer) fiyatı

Lazerle göz çizdirme fiyat bilgisi hastadan hastaya değişmektedir. Göz çizdirme ameliyatı fiyat sorgulması gidilen merkezden yapılabilir. Göz lazer ameliyatı fiyatları yönteme göre de değişiklik gösterebilir. Göz çizdirme fiyatları başvurulan göz merkezinde belirlenir.