Özkaya Tıp Merkezi Milli Müdafaa Caddesi No:16 Kızılay/Ankara
İnkılap Özkaya Tıp Merkezi İnkılap Sk. No:27 / Kızılay / Çankaya /Ankara
Telefon 0(312) 417 8585

Son Güncelleme Tarihi : Mart 19, 2024

Ağırlıklı olarak kadınlarda görülen ve doğumsal bir anomali olarak kabul edilen aksesuar meme, meme dokusunun olması gerektiği alan dışında bulunması olarak tanımlanıyor. Kitle benzeri bu doku sıklıkla koltuk altında ortaya çıkıyor. Ağrı ve sızıya neden olabilen bu durum kadınlarda regl döneminde rahatsızlık, anksiyete ve kozmetik açıdan probleme yol açabiliyor.

Aksesuar Meme Nedir?

Anne karnında embriyonun yan kısımlarında oluşan koltuk altı hattından uyluğa uzanan çıkıntılar daha sonra 4.-5’inci kaburga seviyesinden meme dokusunu oluşturmaya başlar ve bu hat üzerindeki diğer hücreler kaybolur. Kaybolmadığı takdirde normal meme dokusuna benzer hücreler bu hat boyunca herhangi bir yerde ektopik veya diğer adıyla aksesuar meme dokusu oluşumuna neden olur. Bu duruma kadınlarda %2 civarında rastlanmaktadır. En çok koltuk altındaki lenf nodlarında görülür. Gebelik dönemi ve emzirme dönemlerinde aksesuar meme dokusu büyüyebilmektedir. Aksesuar meme dokusunun büyümesi hastalar tarafından kitle gibi algılanmakta olup, bireylerde anksiyeteye sebep olabilmektedir. 

Aksesuar Meme Kimlerde Görülür?

Aksesuar meme cinsiyet fark etmeksizin çoğunlukla koltuk altında görülür. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Bireyler aksesuar memeyi hastalık grubunda değerlendirmedikleri için şikayetler oluşmadan hekime başvurma oranı oldukça düşüktür.

Aksesuar Meme Belirtileri Nelerdir?

Aksesuar meme koltuk altında kitleye benzer bir görüntü oluşturabilmektedir. Yine aynı şekilde meme dokusunda anormal boyut artışı gözle fark edilebilecek şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu kitleye benzer doku içerisinde oluşan yağ bezesi şeklinde ele gelecek yumuşak şişkin bir doku şeklindedir. Aksesuar meme belirtileri bireylerde değişkenlik göstermektedir. Bazı bireylerde ağrı, sızı ve meme hassasiyeti oluştururken, bazı kişilerde hiçbir belirti göstermemektedir. Tek veya çift taraflı ortaya çıkabilen aksesuar memesi özellikle hamilelik, emzirme ve regl dönemlerinde ağrı ve sızı şikayetleri ile ortaya çıkmaktadır.  

Aksesuar meme tanısı nasıl konur?

Aksesuar meme lenf bezi veya yağ bezesi ile karıştırılabilmektedir. Ayrıntılı hasta öyküsü ve fiziki muayene önemlidir. Aksesuar meme, meme ultrasonunda kolaylıkla  teşhis edilebilmektedir. 

Aksesuar Meme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Aksesuar meme bazı uzmanlara göre cerrahi gerektiren bir meme hastalığı olarak kabul edilmektedir. Rahatsızlık vermesi durumunda alınması önerilmektedir. Doğumsal anomali kabul edilen bu rahatsızlık evde uygulanacak tedavi yöntemleri ile kaybolabilecek ya da zaman içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacak bir durum değildir. Son dönemlerde yaşanan teknolojik gelişmelerin ışığında tıpta minimal invaziv olarak adlandırılan küçük kesi yöntemleri ile doku alınmaktadır. Küçük kesi yöntemlerinin avantajı ise küçük kesi ile estetik görüntünün bozulmaması ve kanama, enfeksiyon riskinin daha az olması şeklinde sayılabilir. Aksesuar meme ameliyatları cerrahi tecrübe gerektirmektedir ve fiziksel görünüm açısından olumsuz bir duruma yol açmadan yapılmalıdır. Aksi durumda aksesuar meme cerrahisi olan kadın bireylerde işlem sonrası meme altında oluşacak sarkma ve dikiş izleri estetik açıdan sorun oluşturabilmektedir.