Ağız ve Diş Sağlığı

Son Güncellenme Tarihi: 18/02/2023

Özkaya Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı bölümümüzde ağız ve diş sağlığını kapsayan hastalıkların tanı ve de tedavileri ile ilgili hizmetler hastalarımıza verilmektedir.

Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren sorunları ve de dişlerden kaynaklanan estetik sorunların kişilerin yaşam koşullarını olumsuz etkilemesi, genel sağlık problemleri üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Her bir diş hekimimiz kendi alanında uzman ve de yetkin bir şekilde hastalarımızı bilgilendirmekte ve de kişiye özgü uygulamaları ile tedavilerini gerçekleştirmektedir.

Ağız ve diş sağlığı tedavileri birçok çeşitliliğe sahiptir. Kimi hastada da birden fazla sayıda tedavilerin uygulaması gerekebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı bölümümüz tarafından uygulanacak olan tedavilerin planlaması muayene sırasında diş hekimi tarafından yapılmaktadır. İlgili tanı konulduktan sonra tedavinin nasıl ilerleyeceği diş hekimimizce belirlenir. Muayene esnasında doğru tanı konulması için de bazı tetkikler istenebilmektedir. Ancak diş tedavilerini olumsuz bir şekilde etkileyebilecek kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar var ise diş hekiminin muayene sırasında mutlaka bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede ilk muayenede hastanın, başka herhangi bir hastalığı var ise hastalık ile ilgili uzmana yönlendirilmesi yapılacaktır. Gerekli uzman görüş dahilinde uygulanacak ilaçlar ile diş veya diş eti tedavilerine başlanılabilmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Muayenesi

Ağız ve diş sağlığı muayenesinde ilk önce ağzın genel kontrolü yapılmaktadır. Ağız kontrolü esnasında muayene ve tedavi, diş temizliği ve diş bakımı gibi işlemler yapılabilmektedir.

Muayene esnasında dişlerinizin sağlığını etkileyebilecek herhangi bir problemin olup olmadığı kontrol edilmektedir. Düzenli yapılan diş kontrolleri sırasında fark edilen sorunların çok daha büyük bir sorun teşkil etmeden önlenmesi sağlanabilmektedir. Böylece problemler büyümeden giderilebilmektedir.

Sigara kullanımı var ise, tedavisi süren ya da var olan bir kalp rahatsızlığınız var ise, alerjileriniz ya da aldığınız ilaçlar var ise ya da diş hekimi fobiniz var ise mutlaka tedaviye başlanılmadan diş hekimimize belirtmeniz tavsiye edilmektedir.

Herhangi bir genel sağlık problemi yok ise ilk muayenede de diş taşı temizliği, sigara, çay ve kahve lekelerinin temizliği de yapılabilmektedir. Dişinizde yapılan önceki uygulamalar ile ilgili sorularınızı sorabilir, köprünüz, takma dişleriniz gibi uygulamaların son durumlarının nasıl olduğunu sorabilir ve de durumları ile ilgili de bilgi alabilirsiniz.

Düzenli ağız ve diş bakımı ve kontrolleri her zaman tavsiye edilmektedir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı da düzenli kontroller gibi ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir.

Ağız ve Diş Sağlığı Başlıca Tedavilerimiz

Ağız ve diş sağlığı bölümümüz ve diş hekimlerimiz tarafından tanısı konulduktan sonra tedavisi gerçekleştirilen başlıca uygulamalarımız bulunmaktadır. Bu uygulamaların arasında yer alan Porselen Kron ve Porselen Köprü tedavisi ile diş eksikliklerinin tamamlanması ya da kötü görünüme sahip dişlerin tekrar düzgün bir görünüme veya işlevine kavuşturulması sağlanmaktadır. Alanlarında yetkin ve de uzman diş hekimlerimiz tarafından gerekli uygulamalar yapılmaktadır.

Porselen lamina uygulaması ile de dişin ön yüzeyi hafifçe aşındırılarak yapılan bir diş uygulamasıdır. Kimi zaman dişe ayrı bir müdahale dahi gerektirmeden doğal ve de estetik bir görünüm kazanması uzman diş hekimleri tarafından sağlanmaktadır.

Diş beyazlatma işlemi ise yapılan uygulamalar ile diş renklerinde fark edilir açılmalar sağlamaktadır. İşlem sonrasında da uzun süre etkisi sürmekte ve de dişlerin beyazlığını korumaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Uygulanan Diğer Tedaviler

Özkaya Tıp Merkezi ağız ve diş sağlığında oluşabilecek diğer konularda da hizmet vermektedir. Bunların arasında muayene sırasında tanısı konulan ağız ve diş sağlığı koruyucu uygulamalarımız yer alan tedavilerimiz ise şunlardır:

Ortodonti
Diş çarpıklıkları ve diş kapanışındaki bozukluklar ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Bu alandaki uzman ortodontist adı verilen diş hekimlerimiz tarafından çarpık ve de düzensiz görünen dişlerin ortodontik tedavi uygulaması ile düzenlenmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda tıp ve diş hekimliğinin diğer branşları ile ortak çalışmalar yürütülerek doğuştan ya da sonra oluşan çene ve ağız bozukluklarının da tedavisinde yer almaktadırlar.

20 Yaş Diş Çekimi
20 yaş dişleri genel olarak çene kemiği içerisine gömük bir şekilde durmaktadırlar. Üzerinde diş eti ya da kemik kaplı olarak yer aldığından enfeksiyon, yanakta şişme ve çene açmada zorlanma gibi sorunlara yol açabildiği görülmektedir.
Yirmi yaş dişlerinin çekimi genel cerrahi olarak yapılmakta ve diş çekimi işlemi gerçekleştirildikten sonra uygulama yapılan bölgede şişlik ve de ağrı görüldüğü durumlara sıklıkla rastlanmaktadır. Özellikle de kemik kaplı ise gömülü diş, ağrıya neden olabilmektedir.

Diş Protezleri
Kaybedilmiş dişlerin yerine kullanılmakta olan çıkarılabilir porselen veya akrilikten üretilen protezlerdir. Tam protezler tüm dişleri, kısmi protezler ise bazı dişleri kapsamaktadır. Uzman diş hekimlerimiz tarafından kişiye özgü diş protezleri üretilmekte ve de tedavileri tamamlanmaktadır.

Detertraj
Detertraj, diş taşı ya da tartar temizliği olarak bilinmektedir. Diş üzerinde gözle görülür diş taşlarının temizlenmesi işlemine denilmektedir. Diş hekimlerimiz tarafından detertraj işlemi uygulaması yapılmaktadır. Diş taşı oluşumu kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber, yaş ilerledikçe de artan bir durum olarak diş taşı oluşumu hızlanmaktadır.

Diş Eti Tedavisi
Diş eti boyunca görülen iltihaplanmalar ve bu durumun daha da ilerlemesi nedeniyle dişlerin etrafındaki kemikler de etkilemeye başlamaktadır.
İltihaplanmanın durumuna göre diş eti hastalığının üç aşaması bulunmaktadır. Bölüm diş hekimlerimiz tarafından iltihaplanmanın aşamasına göre farklı tedavi yöntemi belirlenecek ve de hastaya uygulama yapılacaktır.

Diş Dolgusu
Diş dolgusu, kırık, çürük ya da çatlak olan dişlere yapılan bir uygulamadır. Dişlerin öncelikle restore edilmesinin ardından diş dolgusu uygulaması yapılmaktadır.
Çürükler, çatlaklar ya da kırıklar erken tedavi edilmezse kanal tedavisine dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle diş dolgusu zaman kaybedilmeden yapılması gereken bir uygulamadır. Bu sayede dişin tamamen kaybının önüne geçilerek olası kanal tedavisi gibi uygulamalarına da gerek duyulmaması sağlanmaktadır.

Kanal Tedavisi
Tedavisi yapılmamış çürükler sebebiyle diş dokusunun zarar görmesi ya da iltihaplanması durumunda uygulanan işlemlere denilmektedir. Hasarlı dokudan arındırılıp kök kanallarının şekillendirilmesi ve de temizlenmesi işlemleri ardından kanala dolgu malzemeleri doldurulmaktadır.
Porselen lamina uygulaması ile de dişin ön yüzeyi hafifçe aşındırılarak yapılan bir diş uygulamasıdır. Kimi zaman dişe ayrı bir müdahale dahi gerektirmeden doğal ve de estetik bir görünüm kazanması uzman diş hekimlerimiz tarafından sağlanmaktadır.
Diş beyazlatma işlemi ise yapılan uygulamalar ile diş renklerinde fark edilir açılmalar sağlamaktadır. İşlem sonrasında da uzun süre etkisi sürmekte ve de dişlerin beyazlığını korumaktadır.

Tanı Yöntemleri

Ağız ve diş sağlığı bölümümüzde ağız, çene ve diş bölgelerindeki hastalıkların tanısı için gerekli klinik ve de radyolojik tetkikler yapılmaktadır. Bu sayede hastanın sunmuş olduğu şikayetlerin ana nedeni tespit edilerek tedavi planlaması yapılmaktadır. Ağız, çene ve diş bölgelerinden alınan radyolojik tetkikler ile gerekli değerlendirmeler hastanemiz bölümü tarafından yapılmaktadır.

Özkaya Tıp Merkezi’nde ağız ve diş sağlığı konusunda olası tanıların kullanılmakta olan tetkiklerimiz arasında ağız içi ve ağız dışı röntgenler ile çene kemikleri görüntülemesi bulunmaktadır. Diş filmleri çekilerek ağız ve diş sağlığı sorunlarının saptanması sağlanmaktadır. İki tipi periapikal olan iki ya da üç dişi gösteren filmler ve panoramik filmler hem alt hem üst tüm dişleri ve çene kemiklerinin tamamını gösteren filmler ile diş hekimlerimiz ayrıntılı değerlendirmeleri yapmaktadırlar.

Ağız, diş ve çene hastalıklarının tespit edilmesi ve ilgili tanının konması için uygulanan buteşhis yöntemleri, hastanın belirtmiş olduğu şikayetlere göre hastanemizde yer alan ağız ve diş sağlığı bölümümüz tarafından talep edilmektedir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra sorunun ne olduğu ve nasıl bir tedavi uygulamasına gerek duyulduğu hastaya detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Porselen lamina uygulaması ile de dişin ön yüzeyi hafifçe aşındırılarak yapılan bir diş uygulamasıdır. Kimi zaman dişe ayrı bir müdahale dahi gerektirmeden doğal ve de estetik bir görünüm kazanması uzman diş hekimlerimiz tarafından sağlanmaktadır.

Diş beyazlatma işlemi ise yapılan uygulamalar ile diş renklerinde fark edilir açılmalar sağlamaktadır. İşlem sonrasında da uzun süre etkisi sürmekte ve de dişlerin beyazlığını korumaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

Ağız ve diş sağlığı, sadece estetik amaçla dikkat edilmesi gereken bir husus değildir. Tetikleyebileceği kronik rahatsızlıklar nedeniyle de mutlaka dikkat edilmesi ve de üzerinde zaman geçirmeden durulması gereken bir konudur. Aksi takdirde diş ve diş eti sorunlarında yaşanabilecek birtakım problemlere yol açması söz konusu olacaktır. Bu problemlerin arasında ise:

  • Kalp ve dolaşım problemleri,
  • Hamile kadınlar için düşük riski,
  • Kronik solunum rahatsızlıkları,
  • Sindirim sisteminde bazı sorunların oluşması

gibi durumlar yer almaktadır.

Bölümümüz olarak dünyada ve de ülkemizde en önemli sağlık sorunlarından biri olan diş ve diş eti hastalıklarına gerekli ehemmiyeti ve de özeni gösteren uygulamaları yapmaktayız.

Sindirim kanalının girişi olan ağız, olası olumsuzluklarda diş sağlığının bozulmasına neden olabileceği gibi akabinde sindirim rahatsızlıklarına da neden olabilmektedir. Dişlerin eksik olması bazı seslerin çıkarılmasını zorlaştırır ve yemek esnasında da problemler yaşamasına neden olmaktadır.

Hamilelik öncesi planlamada diş hekimi kontrolü de mutlaka önemsenmesi ve de ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Öncesinde tedavi edilmemiş diş ve diş eti hastalıkları erken doğum ve düşük gibi problemlere yol açabilmektedir. Hamilelik döneminde de kusmalar neticesinde ağız içerisinde oluşan asidik ortam nedeniyle düzgün temizlenmediği takdirde diş çürükleri oluşabilmektedir.

Hormon seviyelerinin artışı da diş eti iltihaplanmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde 3 aylık periyotlar dahilinde diş hekimine gidilip muayene olunması diş hekimlerimiz tarafından tavsiye edilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli iki problem de diş çürükleri ile diş iltihaplanmaları olarak gösterilmektedir.

Diş çürüğü ve diş eti iltihaplanması vücuttaki diğer organları da etkileyebilmekte ve kalp, böbrek gibi organlarda bazı sağlık sorunlarına yok açabilecek enfeksiyonlara da kaynak olabilmektedir. Bu nedenle olası bir kırık, çürük ya da ağrı gibi bir durumda mutlaka diş hekimine başvurulması bölümümüz tarafından tavsiye edilmektedir.

Erken tanı, ağız ve diş sağlığı korunması açısından son derece önemlidir. Yılda en az iki defa muayene olunması olası hastalıkların da önüne geçilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda genel olarak her bireyin aşırı asitli ve de şekerli yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca kaçınması tavsiye edilmektedir.

Fındık ve ceviz gibi kabuklu çerezlerin dişler ile kırılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde diş minelerinin çatlamasına ve de ardından diş minelerinin yeterli korumayı sağlayamadığı için de bakterilerin oluşumuna zemin hazırlanmaktadır. Diş minesinin koruyucu etkisinin ortadan kalkması da çürüklere ve de enfeksiyonlara neden olmaktadır.

Özkaya Tıp Merkezi olarak dişlerde var olan gelişim bozuklukları konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerince gerekli tedaviler de yapılmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı varlığından ağız ve dişlerde hem yapısal hem de işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması durumunda ancak bahsedilebilecektir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı bölümümüz herhangi bir problem yaşanmasa dahi düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçilmesini önermektedir.

Çünkü kötü beslenme, alkol ve tütün malzemesi gibi kötü alışkanlıklar çeşitli diş ve diş eti hastalıklarının yaşanmasına neden olabilmekte ve de sağlığımızı ve bunun yanında psikolojimiz de etkilemektedir. Hem ağız ve diş sağlığı hem de genel sağlığımızı korumak adına düzenli kontrollerin yapılması uzman diş hekimlerimiz tarafından tavsiye edilmektedir.

Özkaya Tıp Merkezi’nde ağız ve diş sağlığı konusunda olası tanıların kullanılmakta olan tetkiklerimiz arasında ağız içi ve ağız dışı röntgenler ile çene kemikleri görüntülemesi bulunmaktadır.

Diş filmi çekilerek ağız ve diş sağlığı sorunlarının saptanması sağlanmaktadır. İki tipi periapikal olan iki ya da üç dişi gösteren filmler ve panoramik filmler hem alt hem üst tüm dişleri ve çene kemiklerinin tamamını gösteren filmler ile diş hekimlerimiz ayrıntılı değerlendirmeleri yapmaktadırlar.

Ağız, diş ve çene hastalıklarının tespit edilmesi ve ilgili tanının konması için uygulanan bu teşhis yöntemleri, hastanın belirtmiş olduğu şikayetlere göre hastanemizde yer alan ağız ve diş sağlığı bölümümüz tarafından talep edilmektedir.

Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra sorunun ne olduğu ve nasıl bir tedavi uygulamasına gerek duyulduğu hastaya detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Sohbeti Başlat
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now Button